donderdag 31 januari 2008

Grått og våt....

Grijs en nat, dat is zo ongeveer de weerkundig toestand in Oslo op dit ogenblik.  Treurig hoor ;)

Intussen ben ik verhuisd naar een nieuwe locatie, naar de kamer van een meisje dat nu voor bijna twee maanden in India zit. Het is een kleine maar erg gezellige kamer, met veel hout en een grote tafel die me perfect past om te naaien/tekenen en dergelijke :) Verder is het hier - zeker vergeleken bij het appartement waar ik vandaan kom - ongelooflijk rommelig. Alles is zowat stuk geloof ik -afwasmachine, koelkast, noem maar op, maar tegelijk heerst er wel een gezellige sfeer dus het maakt me niet zo heel veel uit. In de kamer naast me woont iemand die blijkbaar hetzelfde waak-slaapritme heeft als ik, in de zin van niet in bed voor twee uur snachts en dan smorgens natuurlijk ook niet al te vroeg eruit ;) Maar dat ritme ga ik niet al te lang meer kunnen aanhouden, als ik volgende maand elke dag om zeven op moet staan, hehe.
Zonet heb ik opgemerkt dat als ik uit mijn raam kijk, ik full view heb op mensen die zich het leplazarus staan te trainen in één of ander miniscuul fitness-centrumpje. Ze zien er niet al te vrolijk uit als je het mij vraagt, maar dat is misschien projectie -sportfanaat als ik ben. hahaha.

Over een half uurtje komt Tomek aan in Oslo. Kijk er echt naar uit om hem te zien, hoewel de afgelopen maand wel  voorbij gevlogen is. Ik kijk wel op tegen de ruk die hierna komt, tot eind april gaan we elkaar namelijk niet zien, vermoed ik. Da's wel erg lang.... Maar met een beetje geluk vliegt m'n kat al wel mijn richting uit ergens in maart, dus dan heb ik haar warme lijfje toch al om te knuffelen :)

Okay, dat was het weer voor deze keer (Tomek komt zo meteen aan dus moet me haasten), oogjes dicht en snaveltjes toe,

Warme groetjes iedereen!!

zaterdag 19 januari 2008

Engler i sneen

Het schijnt me toe dat ik niet te klagen heb over de gang van zaken hier... :)

Normaal gezien zou ik pas maandag bericht krijgen van de ambassade, maar donderdagochtend hingen ze al aan de lijn (ik lag nog diep in slaap...): ze zouden me graag de job aanbieden, als ik nog geïnteresseerd was. Tja, ik was toch wel best geïnteresseerd, natuurlijk =) Dus diezelfde ochtend nog op stap richting ambassade, papieren getekend, kennis gemaakt met toekomstige collega's en opdrachten gekregen voor de rompslomp van mijn officiële vestiging in Noorwegen. Ze waarschuwden dat er problemen konden zijn met verblijfsvergunning enzo, omdat ik bij een ambassade zou gaan werken, maar toen ik gisteren dus al die heilige huisjes ging bezoeken bleek daar niks vanaan.
Normaal gezien zou ik een tijdelijk nummer krijgen, tot een verblijfsvergunning zou aanvragen, maar toen bleek dat de betreffende instantie het wel ok vond om me ineens een noors persoonsnummer te geven, hetgeen je normaal pas krijgt wanneer je verblijfsvergunning is goedgekeurd. Hartstikke fijn, want dat maakt alles veel gemakkelijk en nu hoef ik in de toekomst niet nog een keer af en aan te lopen om een persoonsnummer te regelen.
Een verblijfsvergunning was ook géén probleem, 'kom dit formulier maar afgeven met twee foto'tjes en een bewijs van je werkgever, en dan krijg je binnen vijf dagen bericht dat je pas klaarligt'. Dat gaat wel érg gemakkelijk he! Maar zoveel te beter... :)

Dus nu ben ik helemaal relaxed: woonplaats, werk, verblijfsvergunning, alles pico bello in orde. Gevolg is dat mijn naaimasjientje nu dus terug in vol ornaat op mijn klein bureautje staat en intensief wordt gebruikt, na een maand in de vergetelheid, hehe.

toedeltjes!

woensdag 16 januari 2008

Fortrolig...

Even een paar nieuwtjes opdateren, op de vlucht voor het schrijven van sollicitatiebrieven :o)

De ambassade vroeg me vorige week om een tweede keer op gesprek te komen met de ambassadeur zelf, wat ik afgelopen maandag met plezier heb gedaan. Nu is het nog een paar daagjes afwachten wat hun conclusie gaat zijn, want het is me niet helemaal duidelijk hoeveel geschikte kandidaten er nu precies zijn... Ben supernerveus, natuurlijk. En blijf ondertussen verderzoeken naar werk, maar hoop eigenlijk dat het die bij de ambassade wordt...
Ander nieuws dat wel supergoed is, is dat ik een kamer heb gevonden voor de komende twee maanden. Zoals de meesten waarschijnlijk wisten, is de kamer waar ik nu zit een heel tijdelijke oplossing, eentje van één maand om precies te zijn. Dus moest ik, naast werk, ook een andere kamer zien te vinden waar ik een paar maandjes kon intrekken. Die heb ik maandag dus gevonden, in een supergezellig collectief met 5 anderen, een prachtige grote keuken en een grote living -wat hier namelijk ontbreekt -en midden in het centrum voor weinig geld :) Echt perfect!

Verder gebeurt er weinig noemenswaardig, voel me in een moratorium tot ik reactie krijg over mijn sollicitatie... Dus iedereen duimen!! Hehehe.

groetsjes uit la norvège

donderdag 10 januari 2008

En uke senere/één week later

Heisan!

Morgen is het al een week geleden dat Tomek terug naar België vertrok.. Tis voorbij gevlogen eigenlijk. En webcams/skype en die zaken zijn wel een erg dankbare uitvinding, hehe.

Ik ben al een klein stapje vooruit geraakt, één sollicitatiegesprek om precies te zijn, bij de Belgische ambassade... Wie had dat ooit gedacht, dat ik voor een administratieve job zou solliciteren? Ik niet alleszins. Ben benieuwd wat voor bericht ik morgen in mijn mailbox ga vinden. 'Nee dankje, you suck'? Of misschien eerder 'nou dat klonk niet slecht, kom je neus nog maar eens tussen de deur steken'? Als het het laatste zou zijn, hoop ik dat ze dan de deur niet dichtmeppen! Mijn arm neusje...
Verder volop brieven aan het produceren in de Noorse taal, die me steeds vlotter afgaat. Tis zoals met verliefdheid, eigenlijk. In het begin hoor je wat je wil horen, de klanken, de intonatie, het nieuwe. En nu wordt het steeds bekender, en vind je het misschien niet altijd even perfect of mooi, maar je houdt er gewoon steeds meer van :o) lol. Ik vind het dus in ieder geval een supermooie, schattige en sexy taal, moest dat nog niet duidelijk zijn...

Bij deze ga ik jullie gelijk nog wat trakteren op een paar foto'tjes uit de sneeuw, hoewel ik moet bekennen dat het na die zondag niet veel soeps meer is geweest qua weer... Dinsdag was uitermate treurig, donker en grauw, en woensdag was een wolkbreuk waarbij alles wat je kon bedenken uit de lucht kwam storten: regen, sneeuw, natte sneeuw, ik zou de noorse woorden eens moeten leren voor al dat hemelvocht want wat ik woensdag op mijn hoofdje heb gekregen bestaat niet in België! Maar goed, daar heb ik dus -gelukkig- geen foto's van gemaakt ;)

Hij doet hett niet, foto's opladen... Is al een kwartier bezig maar daar komt dus niks van.
So... thats all folks!!

Groetjes en een heerlijk weekend voor iedereen!

~O~

zondag 6 januari 2008

vrijdag 4 januari 2008

Begynnelsen :o)


Hey lieve mensjes daar in de Lage Landen!

Een blogje speciaal voor jullie, over het wel en wee in het Hoge Noorden. Ik ben intussen een week hier, Tomek is net terug naar La Belgique vertrokken. De afgelopen week is eigenlijk voorspoedig verlopen. Afgezien van het warme welkom in de haven van Oslo dan toch...

Na een vermoeiende bootreis van acht uur reden we de boot af en werden stante pede doorgestuurd naar de douane. Wij dachten dat het ging over het emigratie-element van ons verhaal, en dat ze wilden kijken of we geen nieuwe electronica enzo meesmokkelden maar dat interesseerden die mannen blijkbaar geen zier. Onze dozen en tassen zijn onaangeroerd gebleven, maar terwijl wij in een klein kamertje aan de praat werden gehouden door een allervriendelijkste Noor, hoorden we zijn compagnons onze auto helemaal uit- en inelkaar schroeven. Uit hun vragen en blikken was intussen meer dan duidelijk geworden dat ze op zoek waren naar Drugs uit de Lage Landen, want "in België, daar gebruiken ze toch heel veel drugs he?" Erhhhh... ja hoor. Het lollige was dat ze niet eens met honden ofzo zochten, dus het leek me sowieso een verloren missie. 
Maarrr het moet gezegd: nog nooit zo'n sympathieke douane-beambten ontmoet!

Een dik half uur later konden we dan toch de haven uitrijden, op zoek naar de kamer die ik de komende maand zou gaan huren. Vrij snel gevonden, in een collectief met een Belg, enkele Nederlanders en een paar Noorse meisjes. Vlakbij het stadscentrum en mooi verzorgd met een grote keuken en twee badkamers :) Mij hoor je niet klagen!
Officiële ondernemingen waren uit den boze, gezien de feestdagen, dus hebben we daar uitgebreid van genoten. Nieuwjaar hebben we in de stad gevierd, om twaalf uur op Aker Brygge, Oslo Sentrum aan de fjord met vuurwerk dat om onze benen gierde en de plechtige belofte dat we onze onderneming met glans en glitter zullen laten slagen.

Intussen wacht ik op mijn tijdelijk Noors persoonsnummer, zodat ik me bij uitzendbureaus kan laten inschrijven, mijn noors telefoonnummer -eindelijk- kan activeren en een bankrekening kan openen. Een kamer voor de maand die hierna komt is vermoedelijk ook al in orde, dus de pret kan niet op :)

En nu heb ik dus net mijn mannetje op de grote boze boot gezet die hem terug naar het regenachtige belgenlandje gaat voeren, terwijl ik naar huis stapte door een prachtig wit park terwijl de nachvorst krakend over het land kroop... Heeeeeeeeerlijk. De tranen bevroren op mijn wangen, want het gevoel was heel dubbel. Ik was gudskjelov zo gelukkig dat ik hier bleef, dat ik niet nog eens de lichtjes van Oslo langzaam zie verdwijnen, maar tegelijk brak mijn hart toen ik onze auto met mijn lieverd in die boot zag verdwijnen... Een paar maandjes, en dan blijft hij ook in het licht van dit land. Het lange, warme zomerlicht :)

Ik houd jullie op de hoogte van het vervolg!

Knuffels,