zondag 5 juli 2009

Smooth....

Zondagochtend, 10 uur, net met de hond gaan wandelen in een verfrissende zomerbui en nu dus met een verse smoothie achter de computer.

Hond? Ja, inderdaad, Sheila is geheel onverwacht een weekje bij me op bezoek, als gevolg van een sterfgeval in haar adoptiefamilie, waardoor laatstgenoemden hupsakee een dikke duizend kilometer in noordelijke richting moesten rijden voor de begrafenis. Het is gek om haar hier te hebben, vooral omdat het precies hetzelfde lijkt als een half jaar geleden, alsof ze nooit is weggeweest! Ziggy (de poes) kende haar ook nog steeds, dikke kus bij aankomst en de volgende dag ik weer op wandel met kat en hond. :)

Onlangs was ik met een vriendin gaan paardrijden in de marka (=natuurgebied rondom Oslo), dat was een fantastische ervaring! In volle galop over de bospaden, dan kleinere paadjes tot we bovenop de top waren met een prachtig uitzicht over de woeste natuur, wolken en zon, en dat vanop een paarderug! We waren allebei zo in de wolken (letterlijk, dus) over deze rit, dat we besloten hebben de volgende keer een paard voor een hele dag te huren en een grote rit te maken.

Enkele dagen geleden is mijn autootje verongelukt - zonder mij erin gelukkig. Hij heeft een opdonder gehad van een stalen balk (vrachtwagen draaide, boem is ho, maar toen zat er dus een ket van een gat in het dak van mijn voiture!). Je kunt zowat zijn ingewanden bestuderen! Het bedrijf wilde de onkosten zelf betalen, zonder tussenkomst van de verzekering, dus volgende week naar de Toyotagarage, met fingers crossed want de vraag is in hoeverre de schade repareerbaar is, zonder er een heel nieuw dakelement op te plaatsen... 

Net zoals in Belgie was het hier de afgelopen week stervensheet, elke dag over de 30 graden, om te smélten gewoon! Daarvoor was ik niet naar het noorden verhuisd, haha! Maar gelukkig hebben we hier water, en talloze stranden, dus wij regelmatig op een van deze pareltjes vertoefd om onze verhitte lichamen wat afkoeling te geven.
Wat wel zonde is, naar mijn bescheiden mening, is de nieuwe trend waarbij ieder normaal mens een boot moet hebben. Dat hoort er namelijk bij. Aangezien het overgrote deel van de welgestelde Noren in Oslo wonen, en elke ietwat welgestelde Noor dus een boot moét hebben, wordt de fjord letterlijk verpest door deze lawaaierige, vervuilende bakbeesten. Eender welk strand je zit, continu hoor je de motors van deze boten, en dat is nog het minst irritante. Het gevolg is namelijk ook dat het water waanzinnig smerig wordt: waterplanten en algen worden omhoog gesleurd en drijven naar de kust, waardoor het strandwater dus een ware soep wordt. Gisteren - na een week bootbedrijvigheid dus - dreven naast de 'natuurproducten', die in feite overkomelijk zijn, ook olie- en benzinevlekken op het water, en sigarettenpeuken, theezakjes, waterflesjes, noem maar op. Gelukkig geen condooms of maandverbanden tegengekomen, maar het was hoe dan ook SMERIG. 
Dus nog een les ten aanzien van de Noorse clichés alias mythes: ze zijn NIET milieubewust hier! 

Dus heb ik me maar een nieuw doel gesteld (een mens moet toch wat): vast werk en volgend jaar een huisje kopen ergens ver weg van de grote stad, vlakbij een meer of fjord. :)

Smoothie is op, dus nu verder met mijn kleertjes.

Dikke zoen voor iedereen!